Kürtaj nasıl bir işlemdir? Nasıl yapılır?
Genellikle uygun zaman 5-7 haftalar arası olup gebelik ilerledikçe işlem zorlaşır. Hem genel anestezi, hem de lokal anestazi yani rahim ağzı uyuşturularak yapılabilir. Ancak kürtaj öncesinde her kadına kan sayımı, kan grubu, pıhtılaşma ile ilgili testler yapılmalıdır. Özellikle kan uyuşmazlığı açısından değerlendirilmeli, eğer kan uyuşmazlığı mevcut ise işlem sonrası koruyucu iğne yapılmalıdır. İşlem yapılacak hastada genital bir enfeksiyon varlığı araştırılmalı, gerekli durumda antibiyotik verilmelidir. Önerimiz işlemin anestezi hekiminin eşliğinde hastanede yapılmasıdır.
Kürtaj işlemi ne kadar sürer?
Operasyon yaklaşık 10 dakika kadar sürmekte ve hasta aynı gün içinde taburcu edilmektedir.
Modern jinekolojide vakum kürtaj denilen rahim içerisinde oluşan negatif basınç ile gebelik sonlandırma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem sırasında büyük plastik enjektör ucuna takılan kanüller ile negatif basınç oluşturulmaktadır. Plastik kanüller tek kullanımlık olup enfeksiyon ve rahimde hasar oluşturma riskini azaltmaktadır.
Kürtaj sonrası ilk adet ne zaman olur?
İşlem sonrası genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama yaşanmaz. Adet sancısı benzeri ağrı olabilir. Ve basit ağrı kesiciler kullanılır. Bazen de 15-20 gün kadar devam eden leke tarzı vajinal kanama olabilir. Kürtaj sonrası ilk adet ise işlemden 4-6 hafta sonra olur.
Kürtaj sırasında yaşanabilecek sorunlar
Nadir de olsa kürtaj sonrasında enfeksiyon, rahim delinmesi, rahimde parça kalması, rahim içi yapışıklık, başarısız kürtaj gibi sorunlar ile karşılaşıbilir. Bu nedenle kürtaj işlemi her türlü acil müdahalenin yapılabileceği tam teşekküllü bir hastanede uzman kadın doğum hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Uzmanlar genellikle kürtajın genel anestezi altında yapılmasını önermektedir.Çünkü kürtaj kararı kadını genellikle psikolojik açıdan sarsmakta, bu işlem sırasında kadının bilincinin açık olması, ağrı hissetmesi kadın hayatında travma etkisi yaratmaktadır. Bu travmayı en aza indirmek için işlem ağrısız, steril şartlarda yapılmalıdır. Kürtaj kararını veren kadının kararına saygı duyulmalı hekimi ve yakınları gerekli desteği vermelidir. Komplikasyonlar dikkatli ve titiz yapılan işlemler sonrasında oldukça nadir görülmesine rağmen müdahale öncesinde her kadın bu konuda bilgilendirilmelidir.